
شناخت قطعات کمپرسور اسکرو همیشه برای تعویض نیست؛ از آن جایی که نوسانات قیمت ارز و چالش های واردات این حوزه، به افزایش هزینه ی خرید کمپرسور اسکرو و قطعات منجر میشود، آشنایی بیشتر با اجزای کمپرسور اسکرو و افزایش آگاهی نسبت به نحوه نگهداری منظم و مناسب آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مقاله از یارا کمپرسور، به بررسی جامع قطعات کمپرسور اسکرو و نقش هر یک از آن ها در فرآیند فشرده سازی هوا میپردازیم.

معرفی اجزای کمپرسور اسکرو
اگر چه برندهای مختلف برای این دستگاه ممکن است در بازار وجود داشته باشد و اجزای متفاوتی داشته باشند ولی در آخر همه ی آنها دارای برخی قطعات ثابت هستند. از آن جایی که عملکرد نامناسب هر یک از قطعات میتواند به مختل شدن فرآیند فشرده سازی منجر شود، اطمینان از سلامت قطعات و نگهداری از آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

در ادامه به بررسی کامل اجزای کمپرسور اسکرو میپردازیم:
فیلتر هوا
یکی از اصلی ترین قطعات کمپرسور اسکرو، فیلتر هوا می باشد که مانند یک توری خیلی ریز عمل میکند و از ورود گرد و غبار و ناخالصی های موجود در هوای محیط به کمپرسور جلوگیری میکند. ورود این گرد و خاک ها به کمپرسور در طولانی مدت به دستگاه آسیب میزند و از طول عمر آن میکاهد؛ بنابراین تعویض هر چند وقت یک بار این فیلتر از اهمیت بالایی برخوردار است.
سیلندرهای کمپرسور
سیلندرها در کمپرسور اسکرو فضایی کاملا بسته و بدون نشتی برای روتورها فراهم میکنند تا از فرار هوا جلوگیری شود. این محفظه که اکثرا از جنس چدن و فولاد ساخته میشود، به ایجاد فضایی امن برای حرکت روتورها کمک میکند. کمپرسور ها بسته به قدرت موتور و توان فشرده سازی، ممکن است یک سیلندری یا چند سیلندری باشد و انتخاب آن به نوع صنعت شما بستگی دارد. برای انتخاب کمپرسور مناسب کسب و کارتان، از مشاوره تخصصی رایگان ما بهرهمند شوید.
09192078922 📞
02148816670 📞
نکته ی بعدی این است که چون در فرآیند فشرده سازی هوا گرمای زیادی تولید میشود و دمای سیلندر به شدت افزایش مییابد، در برخی از کمپرسور ها از تزریق روغن در محفظه سیلندر استفاده میکنند تا به خنک کاری و روان کاری آن کمک کند.
روتور
روتور ها از اصلی ترین قطعات کمپرسور اسکرو هستند که به صورت جفت نر و ماده در خلاف جهت یکدیگر میچرخند. نحوه کار روتورها به این صورت است که موتور با تامین نیروی لازم روتور نر را به حرکت در میآورد و سپس روتور نر باعث حرکت روتور ماده میشود.
در ورودی هوا، لبه روتور نر از ماده کوچکتر است؛ در ادامه، اندازه ی روتور نر افزایش و روتور ماده کاهش یافته، و در نهایت وقتی به انتهای روتور میرسد، فضای بین لبه ها به شدت کاهش مییابد تا هوای به دام افتاده فشرده شود.
مخزن ذخیره سازی
از رایج ترین قطعات کمپرسور اسکرو، مخزن ذخیره سازی هوای فشرده است که معمولا در ابعاد و اندازه های مختلف تولید می شوند. این مخزن یا تانک ذخیره سازی، چندین وظیفه را در کمپرسور ها ایفا میکنند:
- ذخیره سازی هوای فشرده شده برای استفاده های بعدی
- جلوگیری از کارکرد دائم دستگاه
- کمک به پایداری فشار (هوا با فشار یکنواخت تری خارج میشود)
فیلتر روغن
یکی دیگر از اجزای کمپرسور اسکرو، فیلتر روغن است که استفاده از آن در این دستگاه ها ضروری است. این فیلترها می توانند روغن کمپرسور اسکرو که وارد دستگاه شده را بررسی، و گرد و خاک و ناخالصی های آن را فیلتر کنند. در صورت بروز هرگونه ایراد در کارایی آن باید در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.
فیلتر روغن موجود در کمپرسور اسکرو، دارای سوپاپ بایپس (Bypass Valve) است که در صورت گرفتگی بیش از حد، هشدار میدهد. این سوپاپ مانند یک شیر ایمنی عمل میکند و اگر فیلتر روغن در حدی کثیف شود که راه عبور روغن را مسدود کند، به طور خودکار باز میشود تا روغن تصفیه نشده و خام وارد سیستم فشرده سازی هوا شود؛ به این دلیل که عدم ورود روغن به دستگاه به اجزای کمپرسور اسکرو آسیب میزند.
فیلتر سپراتور
سپراتور یا جداکننده ها، به طور اختصاصی به عنوان اجزای کمپرسور اسکرو روغنی به شمار میرود. این سپراتور که درون مخزن جداکننده قرار دارد، باعث جداسازی حداکثری روغن از هوا و تولید هوای فشرده با کیفیت بالاتر میشود.
اگر کیفیت هوای خروجی شما کاهش یافته است، احتمالا زمان تعویض سپراتور شما رسیده باشد.
موتور
موتور کمپرسور اسکرو قلب دستگاه به شمار میرود؛ این موتور، نیروی لازم برای به حرکت درآوردن روتورها و تولید هوای فشرده را تامین میکند. در صورتی که کمپرسور اسکرو ظرفیت مخزن بیشتری داشته باشد، موتور آن نیز قدرتمند خواهد بود.
نحوه اتصال موتور به روتور ها ممکن است به سه شکل کوپل مستقیم، تسمه ای و دنده ای باشد. در تسمه ای و دنده ای موتور به وسیله ی تسمه و چرخ دنده، و در کوپل مستقیم بدون واسطه متصل میشود.
بلبرینگ
بلبرینگ در قطعات کمپرسور اسکرو، دو وظیفه را بر عهده دارد:
- کاهش اصطکاک دستگاه
- پشتیبانی از حرکت متعادل و یکنواخت روتورها
در کمپرسور های اسکرو، دو نوع بلبرینگ داریم: نوع محوری برای کنترل چرخش عمودی (عمود بر محور) و نوع شعاعی برای کنترل چرخش افقی و روان روتورها کاربرد دارد.
دریچه های مکش
دریچه یا شیر مکش، یک دریچه است که در بالای کمپرسور قرار میگیرد و ورود هوا و گاز به کمپرسور را کنترل میکند. این دریچه به سه شکل پاپت، حلقه ای و صفحه ای مورد استفاده قرار میگیرد که هر کدام جریان هوای خاصی را تنظیم میکنند.
دریچه های مکش به عنوان یکی از مهم ترین قطعات کمپرسور اسکرو، از چندین لایه از دایره های هممرکز تشکیل شده تا هم هوای محیط به صورت یکنواخت وارد سیستم شود و هم با باز و بسته شدن مرحله ای لایه ها، باعث تنظیم بهتر جریان هوا شود. علاوه بر این، به دلیل اینکه هوا به صورت یکنواخت و کنترل شده تر وارد کمپرسور میشود، طول عمر قطعات افزایش مییابد.
شیر تخلیه یا درین
شیر تخلیه (drain valve) یکی از اجزای ریز اما بسیار مهم در کمپرسور های اسکرو به شمار میرود و وظیفه آن، خارج کردن آب و مایعات اضافی از مخزن یا فیلتر هوا است. همانطور که میدانید، هوای محیط حاوی بخار هوا است؛ در فرآیند فشرده سازی هوا و افزایش فشار میعان اتفاق افتاده و بخار آب موجود در هوا به مایع تبدیل میشود. در کمپرسور های روغنی علاوه بر آب، روغن نیز به وسیله ی این قطعه از مخزن جدا میشود.
بخش کنترل سیستم
این بخش به عنوان مغز کمپرسور و واحد نظارت کننده عمل میکند و ساده ترین و سریع ترین راه برای نظارت و بررسی بر عملکرد کلی کمپرسور است. سیستم کنترل، وضعیت فعلی دستگاه (حالت عملیاتی، بیکار و متوقف) و سلامت قطعات را بررسی میکند تا اوپراتور مطمئن شود دما، فشار، روغن و…در حالت نرمالی قرار بگیرد.
دریچه تخلیه
دریچه تخلیه (Discharge Valve) به عنوان آخرین مرحله از چرخه فشرده سازی به شمار میرود. این شیر در انتهای سیستم کمپرسور اسکرو و سمت مقابل دریچه مکش قرار دارد تا هوا به صورت پایا و ایمن تخلیه شود. یکی از مهم ترین وظایف این قطعه، ورود بدون نشتی هوای فشرده به مخزن و جلوگیری از بازگشت هوا به داخل کمپرسور است؛ توجه داشته باشید شیر تخلیه نامناسب و بروز نشتی در تخلیه نه تنها به کمپرسورها آسیب می رساند بلکه امکان آسیب جانی به کارکنان مستقر در محیط نیز وجود دارد.
رگولاتورها
رگولاتورها فشار هوای خروجی از کمپرسور به دستگاه مصرف کننده را کنترل میکنند. فرض کنید یک کمپرسور 13 بار دارید که فشرده سازی هوا را تا 13 برابر هوای محیط انجام میدهد؛ اما یکی از دستگاه های مورد استفاده شما فقط به میزان 6 بار فشار را میتواند تحمل کند. برای این منظور، شما باید رگورلاتور را طوری تنظیم کنید که فشار هوای خروجی از 6 بیشتر نشود. روی بدنه این قطعه، پیچ هایی وجود دارد که از طریق آن می توانید میزان فشار را بر اساس نیازتان تنظیم کنید.
کلام آخر
در شرایط اقتصادی امروز، تعویض قطعات کمپرسور اسکرو میتواند هزینه بر باشد؛ از این رو، نگهداری صحیح از آن ها و استفاده حداکثری از طول عمر استاندارد هر قطعه بسیار حائز اهمیت است. اگر در خصوص نگهداری یا تعویض اجزای کمپرسور اسکرو نیاز به مشاوره داشتید، مشاوران ما در یارا کمپرسور آماده ی کمک به کسب و کار شما هستند.
09192078922 📞
02148816670 📞